Ірина Кулаковська

Ірина Кулаковська — біографія

Ірина Олександрівна Кулаковська народилася 19 серпня 1976 року в Чернігові. Пише вірші, прозу, пародії українською та російською мовами. Член Конгресу літераторів України. Автор двох поетичних збірок: „Скіфія Висохлих Сліз” та „Пускай прольётся снег”. Також у співавторстві з чернігівським літератором Сергієм Дзюбою написала книгу для дітей „Потягуськи”.  А в співавторстві із солісткою військово-музичного центру заслуженою артисткою України Мариною Гончаренко та лауреатом всеукраїнських і міжнародних конкурсів авторської пісні Іриною Єременко створила цикл пісень.

Ірина Кулаковська. Слово про Україну

Довго розмірковувала, як би так написати про Україну, щоб уникнути заполітизованості (не хочеться ж ненароком образити чиїсь національні почуття чи особисті погляди), фраз із підручників, даремних повчань, пустопорожніх закликів і гасел. Складно. Завжди вважала, що публіцистика – не мій жанр і не збиралася його опановувати. Спробувала вибудувати асоціаційний ряд: Україна, калина, полонина, вишиванка, Карпати, Десна, Шевченко, горщики, гапак… і решта штампів, яких я так прагнула не вставляти в свої роздуми.

Ірина Кулаковська: Я гралась в лірику

* * *

Слухай! Осінь кипить в телефонних дротах.
Рваним листям гудків, пінним струменем змерзлих,
Знеболених речень, що там, на стежині
„Плюс - мінус кінцевість” тріпотять, ніби птах
У гілках горобин. Гіркотою пошерхлих
Ягід, крил, хризантем обпікаючи сад.

Слухай! В грудях годинника час стукотить.
Незагоєних снів відщемілі лушпини
Циркулюють, булькочуть в напружених жилах,
Залишають рубці. Кожен рух, кожна мить
Рвуться в світ перехресть, шпичаками шипшини
Прошиваючи простір, як тишу набат.

Французький цибулевий пиріг

Рецепт від Ірини Кулаковської         

Тісто: 1 скл. борошна, 125 г вершкового масла, 3 ст.л. сметани, сіль.

Начинка: 3 ст. л. вершкового масла, 1 кг ріпчастої цибулі, нарізаної тонкими кружальцями, 1,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. чорного молотого перцю, 4 яєць, 1,5 скл. сметани, червоний перець, мускатний горіх за смаком.

Замісити тісто, покласти на 3 години в холодильник. Цибулю з сіллю, цукром  і чорним перцем обсмажити на вершковому маслі так, щоб вона стала м’якою, але не зарум’янилась. Яйця, сметану, червоний перець, мускатний горіх збити і змішати з цибулею. Тісто розкачати, викласти в форму. Покласти начинку. Випікати в гарячій духовці.

Об'єднати вміст