Оладки та торт «Фруктова ніжність» від черепахи Наталки та її автора – Еліни Заржицької

         – Давай швиденько торт робитимемо, – сказала Наталка, запираючи за Тришкою двері. – Бо часу у нас обмаль. Ще ж оладки пекти треба.

         – А давай, я буду торт робити, а ти – оладки пекти, – запропонувала Соня.

         – Так ти ж рецепту не знаєш, – завагалася черепашка.

         – Ну, тоді роби торт, а я спечу оладки. Це, мабуть, легше. А рецепт торта ти мені потім даси, – знайшлася сорока.

         – Згодна, – кивнула Наталка і заходилася робити торт.

Все в неї виходило акуратно, красиво і, головне, без зайвих зусиль. При цьому вона встигала допомагати порадами Соні.

         – Щоб зробити оладки, – говорила черепашка, нарізаючи тоненькими скибочками ківі та банани, – тобі треба розбити у миску яйце й розтерти його зі столовою ложкою цукру й дрібочкою солі. Налий туди склянку кефіру або кисляку. Збий, і в цю суміш додай склянку муки, – поміркувала й додала: – Бажано спочатку просіяти її скрізь підситок. Тоді на кінчик чайної ложечки візьми соду і погаси її ложечкою оцту. Знову збий тісто. Тепер воно повинно бути схоже на густу сметану. За бажанням у тісто можна додати помиті родзинки або потерти яблуко.

         – Зроблено! – бадьоро доповіла сорока.

         – Тепер постав на вогонь чисту суху пательню, нехай розігріється. У розігріту сковороду налий олії стільки, щоб вона вкрила дно. Тоді набирай тісто чайною ложечкою та акуратно виливай у пательню.

         – Чайною? – перепитала Соня.

– Так, чайною. Звичайно, можна й столовою, але тоді оладки вийдуть завеликі, – розтлумачила Наталка.

         – Я й думаю, чому в тебе виходять такі гарнесенькі оладки. Ага! – раділа Соня. – Тепер і я дивуватиму гостей своєю майстерністю!

         – Коли оладки з одного боку підрум’яняться, - перервала її Наталка. побачивши, що оладкам з одного боку загрожує вогонь, – переверни їх виделкою або дерев’яною лопаткою на другий бік. Готові оладки складай у мису або глибоку таріль.

         – Їдять оладки з медом, варенням або сметаною, а запивають молоком, чаєм, компотом, – переможно вигукнула сорока. – Мені до вподоби абрикосове варення. А з чим смакує тобі?

         – Мені – з молоком, – потягнулася черепашка. – Уф! Втомилася! Але торт вже готовий.

         – Який чудовий! І як швидко! – ахнула сорока. – Ти справжня господиня!

         – Я – ні, – засоромилася Наталка. – От моя бабуся...

         – То це її рецепт?

         – Ні, це я вигадала, – зізналася черепашка. Все дуже просто. Слухай...

Торт «Фруктова ніжність» від Наталки.

         Буде потрібно: 1 пачка крекерів «Ніжність», 2 банани, 3 ківі, 2 апельсини, 200-250 г білого або рожевого зефіру, 500 г сметани, склянка, наповнена цукром на дві третини.

         Сметану збий із цукром – ось крем і готовий.

         Почисти та наріж банани і ківі кружальцями. Те ж зроби із зефіром. Апельсин розбери на дольки.

         На теку виклади шар крекеру, намасти кремом, потім – шар зефіру, крем, шар банану та ківі, крем. І знову – крекер, крем, зефір, крем, банан, ківі, крем.

         Викладай продукти по черзі, поки вони не закінчаться.

         Змасти поверхню кремом і прикрась дольками апельсину.

         Увага! Кожного разу торт можна робити трішечки іншим, наприклад, притрушувати тертим шоколадом, подрібненими горіхами, або родзинками та шматочками кураги.

         – Ой, який красивий! – облизнулася Соня. – Так би і проковтнула!

         – Ще не можна, – занепокоїлася Наталка. – Торт постав до холодильника на 2-3 години. Чим більше просякне – тим смачніше буде.