– Давай швиденько торт робитимемо, – сказала Наталка, запираючи за Тришкою двері. – Бо часу у нас обмаль. Ще ж оладки пекти треба.
– А давай, я буду торт робити, а ти – оладки пекти, – запропонувала Соня.
– Так ти ж рецепту не знаєш, – завагалася черепашка.
– Ну, тоді роби торт, а я спечу оладки. Це, мабуть, легше. А рецепт торта ти мені потім даси, – знайшлася сорока.
– Згодна, – кивнула Наталка і заходилася робити торт.
Все в неї виходило акуратно, красиво і, головне, без зайвих зусиль. При цьому вона встигала допомагати порадами Соні.
– Щоб зробити оладки, – говорила черепашка, нарізаючи тоненькими скибочками ківі та банани, – тобі треба розбити у миску яйце й розтерти його зі столовою ложкою цукру й дрібочкою солі. Налий туди склянку кефіру або кисляку. Збий, і в цю суміш додай склянку муки, – поміркувала й додала: – Бажано спочатку просіяти її скрізь підситок. Тоді на кінчик чайної ложечки візьми соду і погаси її ложечкою оцту. Знову збий тісто. Тепер воно повинно бути схоже на густу сметану. За бажанням у тісто можна додати помиті родзинки або потерти яблуко.
– Зроблено! – бадьоро доповіла сорока.
– Тепер постав на вогонь чисту суху пательню, нехай розігріється. У розігріту сковороду налий олії стільки, щоб вона вкрила дно. Тоді набирай тісто чайною ложечкою та акуратно виливай у пательню.
– Чайною? – перепитала Соня.
– Так, чайною. Звичайно, можна й столовою, але тоді оладки вийдуть завеликі, – розтлумачила Наталка.
– Я й думаю, чому в тебе виходять такі гарнесенькі оладки. Ага! – раділа Соня. – Тепер і я дивуватиму гостей своєю майстерністю!
– Коли оладки з одного боку підрум’яняться, - перервала її Наталка. побачивши, що оладкам з одного боку загрожує вогонь, – переверни їх виделкою або дерев’яною лопаткою на другий бік. Готові оладки складай у мису або глибоку таріль.
– Їдять оладки з медом, варенням або сметаною, а запивають молоком, чаєм, компотом, – переможно вигукнула сорока. – Мені до вподоби абрикосове варення. А з чим смакує тобі?
– Мені – з молоком, – потягнулася черепашка. – Уф! Втомилася! Але торт вже готовий.
– Який чудовий! І як швидко! – ахнула сорока. – Ти справжня господиня!
– Я – ні, – засоромилася Наталка. – От моя бабуся...
– То це її рецепт?
– Ні, це я вигадала, – зізналася черепашка. Все дуже просто. Слухай...
Торт «Фруктова ніжність» від Наталки.
Буде потрібно: 1 пачка крекерів «Ніжність», 2 банани, 3 ківі, 2 апельсини, 200-250 г білого або рожевого зефіру, 500 г сметани, склянка, наповнена цукром на дві третини.
Сметану збий із цукром – ось крем і готовий.
Почисти та наріж банани і ківі кружальцями. Те ж зроби із зефіром. Апельсин розбери на дольки.
На теку виклади шар крекеру, намасти кремом, потім – шар зефіру, крем, шар банану та ківі, крем. І знову – крекер, крем, зефір, крем, банан, ківі, крем.
Викладай продукти по черзі, поки вони не закінчаться.
Змасти поверхню кремом і прикрась дольками апельсину.
Увага! Кожного разу торт можна робити трішечки іншим, наприклад, притрушувати тертим шоколадом, подрібненими горіхами, або родзинками та шматочками кураги.
– Ой, який красивий! – облизнулася Соня. – Так би і проковтнула!
– Ще не можна, – занепокоїлася Наталка. – Торт постав до холодильника на 2-3 години. Чим більше просякне – тим смачніше буде.