Моя улюблена страва, звичайно ж, український борщ. Цьому геніальному народному витвору кулінарії я присвятила свій вірш і в поетичній формі розповіла, як його готувати.
Борщ – червоний традиційний –
Витвір, дійсно, геніальний.
Він пройшов і голод, й війни,
Потрясіння соціальні.Борщ смачний і апетитний
Із сальцем, із пампушками,
Ще й сметанкою политий, –
Україна їсть віками!Він – не «пєрвоє», як кажуть
Москалі на Борщ глузливо,
Голова у кухні нашій,
Справжнє кулінарне диво!Треба з почуттям творити
Страву цю національну.
Біля неї не сваритись,
Борщ варити – акт сакральний!Як його приготувати,
Добре знають господині,
І рецепти в кожній хаті
Зберігаються й донині!Овочі беріть з базару,
Гарне м'ясо для відвару –
Й вийде Борщ у вас на славу –
Запашний, п’янкий, яскравий!Скільки ж в ньому компонентів?
Нараховуєм десятки…
Не в грошей еквіваленті
Символ нашого достатку!… Я багато мандрувала,
Їла страви екзотичні,
Смак Борщу ж не забувала –
Так, це пам’ять генетична.Борщ, настояний на часі…
Вік йому – тисячоріччя, –
Столу нашого окраса,
Гідне нації обличчя!