Яблучний пиріг

Рецепт від Оксани Маковець

З рецептів - найчастіше й найшвидше мені готується (для десерту) яблучний пиріг "НАВПАКИ", ось як його готую:

Беру форму,люблю жаростійку склоподібну прямокутну посудину, розмірами 23 х 33 см., підігріваю її та ретельно змащую маслом (не олією) внутрішні стінки і дно, а потім густо обсипаю їх манкою. ЯБЛУКА, без зерняток, нарізаю як завгодно, не дуже дрібно, можна не чистити, лише добре помити, якщо вони зі свого саду, штук 6 яблук, якщо великі.

Головне, потрібно рівномірно заповнити до половини посудини,яблуками, досить густо посипати їх порошком кориці.Якщо корицю не любите, то можна пізніше в тісто добавити ванілі (за смаком).

В іншій, глубокій посудині, збиваю міксером 7-м яєць, додаючи поступово два 250 грамові стакани цукру, їх треба змішувати кілька хвилин, щоб утворилась густа однорідна піна. Потім добавляю такі ж два стакани білої муки, на муку всипаю неповну(вщерть) чайну ложечку порошку для печива, а в окремому стаканчику такуж чайну ложечку(вщерть) звичайної соди погашую соком одного лимона (можна погасити соду звичайним столовим оцтом), додаю це до миски зі збитими яйцями та мукою і, легенько (на малій швидкості міксеру) змішую все це до однорідної маси. Рівномірно виливаю на підготовлені яблука це своєрідне "бізе" та ставлю в підігріту духовку( 100град.С.) до випікання. Печеться годину.

Від початку випікання можна через сорок хвилин зазирнути в духовку, пиріг має піднятися гарним верхом, починаючи сформовувати апетитну скоринку. Готовність його провіряю дерев'яною палочкою, а ще - дивлячись як відстають його краї від форми.

Виймаю з духовки, ставлю на кілька хвилин його на вологий рушник, потім акуратно перевертаю спечений пиріг, витрясуючи з форми,на підготовлену плоску тарілку чи дощечку.

Як остине - обсипаю його цукровою пудрою. Нарізаю квадратними кусочками, подаю з морозивом, збитими вершками, джемом.

Для різноманітності, іноді на яблука кладу свіжі сливи, без кісточок, або вишні. Часом додаю горіхи, ізюм або курагу чи чорнослив. Тоді вже цей десерт називається асорті, або яблучно-сливове чи т.п.

Смакує добре, а головне - його любить їсти всі мої гості, діти й чоловік.