Домашня ковбаска на Великдень і Різдво – традиційна святкова страва. Припис («рецепт») її приготування – зовсім не складний, однак потрібно витратити 6 – 8 год..
Отже, дрібно нарізаємо або перемелюємо на м’ясорубці 2 кг свинини («свіжини») та 0,5 кг сала (без шкірки), додаємо 2 – 3 головки подрібненого часнику, сіль, мелені перець і лавровий листочок, інші приправи.
Беремо добре вимиті, почищені і споліснуті тонкі свинячі кишки (2 – 3 шт. довжиною до 1 м). Наповнюємо не дуже щільно, аби не лопли при випіканні. Начинена кишка при натисканні повинна легко прогинатись. Через кожні 5 см кишку проколюємо голкою по всій довжині й особливо – де порожнеча з повітрям.
Трохи полежить – викладаємо кільцем на змащене смальцем дечко, для гарного кольору зверху змащуємо кров’ю – і в нагріту духовку. Верхнє і нижнє дечко періодично міняємо місцями. Смажити, допоки ковбаска не підрум'яниться. Це займає до півтора години. Готовність визначаємо за кольором. Рум’яна – отже, готова. Ось такою вона вдалась нині у мене. Смачного й вам!