Народилася 28 січня 1959 р. в с. Теліжинці на Старосинявщині (Хмельниччина). Закінчила Кам’янець-Подільський педінститут (філологічний ф-т). Працювала вчителькою рідної словесности, кореспондентом районної газети «Колос», редактором обласної г-ти „Крок”, кореспондентом обласної „Подільські вісті”. Нині – кореспондент Хмельницького обласного радіомовлення.
Вродлива, мов юнка, багата і славна, співоча і поетична, кароока, наче стигла вишня, найкраща і найдорожча, але така многостраждальна великомучениця – моя Україна! Ти дала початок усім індо-европейським мовам, ти винайшла плуг і колесо, ти зробила стільки світових відкриттів, лише у ХХ сторіччі – півсотні! Тобою не можливо не пишатись! Але як же прикро і боляче, що на цій райській землі верховодять не свої, а зайди; що ще знаходяться ті, хто з-під жорен імперської брехні вийшов із пораненою, спотвореною, зазомбованою душею і не бачить твоєї краси, не переймається твоєю долею, міняє тебе на чужі землі, нехтує твоєю мовою, забуває рідні традиції!..
* * *
Втішає душу й серце, зір голубить
Квітуча мати-й-мачуха у лузі.
Це різнотрав’я, різнобарв’я любе –
Найпевніші цілителі і друзі.Таке прослалося! Раї превишні!
Від цього жовтоквіту сизо листю.
Природо, чом’ сюди не кожен пише
Візитний лист із кам’яного міста?Немає часу чи потреби-тяги?
Зло цивілізаційне затягає.
Попри нашестя кризи тут звитяжно
Ще мезозойська мурава буяє.
У тітоньки Осени було три сини, один одного менший. Помічники і пустуни були вони. Клопотів мала із ними – гай-гай! Крім того, що роботи в неї завше непочатий край, то ще хлопці ото, знай, бешкетують. І сварися, і гукай – не почують.
У гурті, кажуть, множиться сила. Це стосується кожного сина. Бо хоч скільки робіт залагодять, та вони втрьох ніколи не ходять. А чому? Вам цікаво дізнатись? Отож слухайте.
Ось найстарший синок. А треба б вам зізнатись, був він тихим, сумирним. Ото як прийде його пора прокидатись, то ніхто й не помітить: гарно та мирно вставав, матусеньку Осінь вітав. Ягідками вересу любив прикрашати старший синок мами Осени шати. Так Вереснем люди його і назвали. А по вересу стиглому його й впізнавали.
…Знюхалися з зайдами, зауважив Зоремир. Здавна загарбники зиркали зизем, замишляючи зле. Злізлися звідусіль зайди з загребущими замашками. Зайшлі зразу замишляли зле. Завидки, зазіхання загарбників заманили, заарканили, забалакали, затуманили зір, забрали завидні, заможні землі. Занедбали, занапастили, заселили зайдами, забіяками, завойовниками, заброхами-завидами. Зайди заборонили, знищили звичних Звениславів, Звонимирів, Зв’яг, Злотанчиків, Злотоданів, Зореглядів, Зоремирів, Зореславів, Зорянчиків, Збиславок, Зоринок, Забав, Звениславок, Звонимир, Зореславок, Зірок, Зорин, Златунь, Зорянок… Заполонили землі заморськими Захаріями, Занями, Зенонами, Зиновіями, Зоями, Зофіями, Зінаїдами. Злагоду, затишок змінили зневірою.
Те, що зі здобуттям Україною незалежности ми почали пильніше придивлятися до своїх коренів, а заодно – й переоцінювати духовні вартості, до яких звикли, які довгі віки нам нав’язувалися, це відрадно. Проте, виявляється, не всі вони є нам рідними. Ще так часто ми невиправдано і бездумно поклоняємось і обожнюємо чуже, будь-що. І воно не завжди краще від рідного.
Домашня ковбаска на Великдень і Різдво – традиційна святкова страва. Припис («рецепт») її приготування – зовсім не складний, однак потрібно витратити 6 – 8 год..
Отже, дрібно нарізаємо або перемелюємо на м’ясорубці 2 кг свинини («свіжини») та 0,5 кг сала (без шкірки), додаємо 2 – 3 головки подрібненого часнику, сіль, мелені перець і лавровий листочок, інші приправи.
Починати дійство треба з любов’ю! Капустину розділити на листки, попарити в підсоленому окропі, схолоне – зрізати на листках потовщення, начинити листки фаршем (проварений 10 хв. рис + підсмажена цибулька + м’ясний фарш (бл. 0,5 кг) + перець, сіль за смаком).
2 – 3 цибулини покришити дрібно, обсмажити на тваринному жирові або олії. Потерту на тертці моркву додати до цибулі і протушкувати. Помідори обшпарити окропом, зняти шкірку, з м’якоти помідорів зробити пюре або натерти на терточці.
Додати томатне пюре до цибулі з морквою, тушкувати ще 5 хвилин. (Якщо немає свіжих помідорів, можна обійтися томатним соусом). У суміш додати 3 ложки сметани, ще 2 – 3 ст. ложки залишити для заливки голубців.