Рецепт найсмачнішої паски від тернопільської письменниці Ірини Мацко

Кожна господиня має свій унікальний перевірений рецепт паски. Відома громадська діячка і письменниця Ірина Мацко на Великдень пече дві паски – звичайну і сирну. Рецептами вона радо поділилася з читачами TopNews.

Паска
1 кг борошна, 1,5 скл. молока, 6-7 яєць, 300 г масла або маргарину, 2 скл. цукру, 50 г дріжджів, 2/3 ч.л. солі, 1 скл. родзинок, 1 ч.л. ванільного цукру, жменьку горіхів (на смак).

У теплому молоці розчинити сіль і дріжджі. Додати півкілограма просіяного борошна. Добре вимішати, щоб не було грудочок, поставити у тепле місце і накрити рушником. Коли підніметься вдвічі, додати яєчні жовтки, перетерті з половиною цукру (1 скл.) і ванільним цукром до утворення однорідної маси.

Можна сюди також додати цедру з лимона або/та апельсина. Додати до тіста розтоплене масло і перемішати. Тоді додати білки, збиті з другою половиною (1 скл.) цукру і ще півкілограма борошна. Добре все вимішати. Якщо тісто прилипає до рук, додати ще трохи борошна, доки воно не буде відставати від рук і від посудини. Добре вимісити і поставити в тепле місце, щоб піднімалося. Коли тісто на паску збільшиться вдвічі, додати родзинки і знову добре вимісити. На низ форми покласти кружечок пергаменту, а боки змастити жиром і обсипати борошном. Форми заповнити на третину тістом і поставити в тепле місце підходити. Родзинки потрібно запхнути всередину тіста, щоб в процесі випікання вони не пригоріли. Коли тісто підніметься на 3/4 форми, поставити його в розігріту до 180-190 градусів духовку. Ставити потрібно обережно, щоб не стукнути, бо повітря з тіста вийде і паска вже може не піднятися. Випікати паски до готовності.

Сирна паска

Сирна паска – одна з найдавніших християнських великодніх страв і справжня прикраса будь-якого святкового столу в Світле Христове Воскресіння. Сирна паска, любима нами і сьогодні. Смачний ніжний сир, змішаний з вершками, сметаною, олією, цукром або медом, спеціями і цукатами, викладають у формі усіченої піраміди, що символізує собою Голгофу і Гроб Господній. Сторони паски прикрашаються хрестом і літерами ХВ, що означають традиційний пасхальний вигук і вітання - «Христос Воскрес!». Є у цієї страви і інше сакральне значення. Напевно всі погодяться, що страва, яка має таке значення, буквально зобов'язана бути приготованою найкращим чином. 

1 кг домашнього сиру, 100 вершкового масла, 150 г цукру, 120 сметани, 50 г горіхів, 50 г цукатів, 50 г сухофруктів і ванільний цукор.

Протерти крізь сито один кілограм сиру 100 г вершкового масла розтерти з 150 г цукру або цукрової пудри. Змішати сир і солодке масло, додати 120 г густої сметани, ретельно перемішати і залишити в прохолодному місці на 1 год. Потім додати горіхи, сухофрукти, цукати і прянощі за власним смаком, ретельно вимішати і викласти масу в пасочницю або круглу глибоку тарілку чи лоточок. Накрити пасочницю кришечкою, встановити вантаж і помістити її в холодильник на 24 години. Коли застигне, зняти вантаж  і прикрасити кокосовою стружкою і цукатами.

http://topnews.in.ua