В Україні щороку проходить понад 100 гастрономічних свят та фестивалів

Смачна подорож УкраїноюВ Україні щороку проходить понад 100 гастрономічних свят та фестивалів:

Фестиваль хліба

На хуторі Острів Обирок в Чернігівській області у серпні можна власноруч вижати зерно серпами, вибити ціпами, змолотити жорнами, і спекти з нього у печі хліб. 

Фестиваль кавуна

Місто Гола Пристань у Херсонській області щорічно третьої суботи серпня запрошує поласувати баштанними. Обов’язковим на святі є важення вирощених кавунів-гігантів. Серед рекордів — кавун 2011 р., 53 кг, кавун 2012 р. — 95 кг. Фестиваль започаткували в 2003 р.

На фестивалі існує як виставка кавун-карвінга, так і майстер клас з різьблення на кавунах.

Свято полтавської галушки

Усі охочі матимуть змогу посмакувати полтавськими галушками у найширшому асортименті. Фахівці кулінарного мистецтва м. Полтава проведуть майстер-класи з їх виготовлення та поділяться власними рецептами та секретами приготування найсмачнішої галушки.

«Берлибашський бануш»

В закарпатському селі Костилівка Рахівського району проходить фестиваль традиційних гуцульських страв. Учасників і гостей свята пригостять гуцульськими стравами, головна з яких — бануш. Це українська гуцульська традиційна страва: крута каша з кукурудзяної муки, зварена на вершках або сметані. За традицією, готується виключно чоловіками на відкритому вогні.

Фестиваль вина та меду

У квітні-травні Ужгород запрошує на традиційний фестиваль вина та меду «Сонячний напій». Фестиваль вина у Береговому відзначають у березні. Традиційною є виставка «Вино і виноробство» в Одесі, що проходить у лютому. Також у травні відзначають фестиваль виноградарів і виноробів «Угочанська лоза» у Виноградові (Закарпаття).

Фестиваль кримськотатарської національної кухні "Хидирлез"

"Хидирлез" святкують в Судаку. Одна із подій - змагання з приготування кримськотатарської національної страви – янтик.

Свято сала

У Полтаві Свято сала проводиться щороку у лютому, у Луцьку - у вересні проводять фестиваль «З любов’ю до сала», у Миргороді - восени влаштовують свято миргородської свині.

Фестиваль березового соку

Відзначають у Чернівецькій області у травні. Гості можуть дізнатися березові, медові та трав’яні старовинні рецепти молодості та здоров’я, приготувати страви на багатті, скуштувати грибну, рибну юшку, напої з березового соку.

Фестиваль сиру

Фестиваль Великоберезнянського сиру «Молочна ріка» проходить на околиці села Стужиця на Закарпатті, свято «Гуцульська бриндзя» - в Рахові.

Фестиваль полуниці

Як правило, це свято відзначають в місті Ізюм на Харківщині у другу суботу червня. Місцеві називають Ізюм «полуничною столицею» України. При цьому вони стверджують, що тут вирощують найсмачнішу і саму велику полуницю у світі. Одна із традицій свята – приготування полуничного варення, яким пригощають гостей фестивалю.

Свято шоколаду

У лютому Львів запрошує на своє традиційне та смачне свято. На ласунів чекають ярмарки-презентації шоколадних виробів найкращих представників цієї індустрії, майстер-класи від професійних шоколатьє, шоколадні вироби ручної роботи, створення близько півсотні унікальних скульптур з величезних брил шоколаду.

Фестиваль голубців

У селі Четфалва (Закарпаття), де живуть переважно угорці, фестиваль голубців заснували три роки тому. Угорці загортають в листи квашеної капусти копчену свинячу груднинку з паприкою і торгоні — дрібними шматочками тіста. А взагалі в якості покривного листа використовують все, що росте під рукою: листя кольрабі, хрону і дикого винограду.

Фестиваль вареників

В останній день Масляної гірськолижний курорт «Буковель» проводить Всеукраїнський фестиваль вареників. Кожен учасник фестивалю може поласувати улюбленою стравою українців — варениками зі шкварками, цибулею, картоплею, печінкою, вишнями, сливами та іншими начинками (понад 100).

Фестиваль тушкованого півня

У селі Косонь (Закарпатська область) проходить фестиваль півня відомий як «Фестиваль тушкованого півня». Протягом дня відбувається основний конкурс, на якому можна познайомитися з унікальними рецептурами приготування цього косонского делікатесу.

Фестиваль карпа

У липні в селищі Коропець Тернопільської області проводять фестиваль кулінарного мистецтва «КоропФест», головним героєм якого є риба короп. На святі є можливість продегустувати понад сотню страв з коропа, відвідати майстер-класи з приготування місцевих страв — вареників з коропом і фірмового коропа маринованого.

Фестиваль дерунів

У вересні у Коростені (під Житомиром) проходить «Міжнародний фестиваль дерунів», на якому демонструються і дегустуються найкращі деруни з усіх куточків України та інших країн. У рамках фестивалю серед дегустаторів проводяться змагання на найбільшу кількість продегустованих дерунів та за кращий відгук переможцю. Та головне змагання фестивалю – конкурс на найкращий дерун. Щороку на цьому святі готують дерун вагою не менше 100 кг. На фестивалі діє школа дерунярства: досвідчені кухарі вчать усіх бажаючих готувати деруни.

Фестиваль леквару (сливи)

У серпні на Берегівщині сьомий рік поспіль відмічають Свято леквару. Його унікальність полягає в тому, він демонструє давні національні традиції, пов’язані з варінням сливового лекварю (повидла по-закарпатськи) та приготуванням страв на його основі.

http://ukrainegoodnews.com