Прянички медові

Рецепт від Людмили Чечель

Зазвичай випікаю їх на День святого Миколая, а ще – на дні народження.

Кожен пряничок супроводжує записочка з побажанням. За основу беру рядки з віршів Ліни Костенко. Цього року мені дістався пряничок з побажаннями: «Пишіть листи і надсилайте вчасно…»

РЕЦЕПТ

  • 4 скл. борошна
  • 150 г масла
  • 1 скл. цукру
  • 0,5 скл. меду
  • 2 жовтки
  • 1 яйце
  • 2 мелені гвоздики
  • 1 ч.л. кориці
  • 1 ч.л. соди
  • кілька ложок сметани, щоб замісити тісто
  • 2 ст.л. какао (за бажанням додаємо для кольору)

Мед розтопити, масло повинно бути м'яке, жовтки і яйце розмішати з цукром, додати решту інгредієнтів, просіяне борошно і замісити м'яке тісто. 

До речі, тісто добре приготувати заздалегідь, бо чим довше воно лежить в холодному місці, тим смачнішими потім будуть пряники.

Розкачати тісто товщиною 1см, вирізати формочками різні фігурки і пекти 9 хв при 200 гр.

Якщо ви збираєтеся супроводжувати прянички із запискою з побажаннями, то дірку для стрічки добре зробити перед випіканням звичайною коктейльною трубочкою.

ПОМАДКА для малювання різних узорів: 1 білок збити міксером з 50г цукрової пудри до густої піни, всипати ще 50 г цукрової пудри і перемішати міксером. Перекласти у кондитерський шприц чи спеціальний мішечок і одразу розмальовувати.