Любов Відута – поетеса, письменниця. Народилася 9 березня 1970 року в місті Львові. З відзнакою закінчила Львівський технікум промислової автоматики, продовжила навчання у Державному університеті «Львівська політехніка».
Я – українка. Вважаю, що краще зробити бодай одну маленьку справу, аніж невпинно балакати, що щось колись зроблю для своєї країни. Для мене патріотизм – не порожній звук. Це, передовсім, те, що вкладаю у тексти. Якщо погортати мої книжки для дітей і для дорослих, то, сподіваюсь, це стає очевидним. Вірші про мову, слово, Україну, про батьків, про традиції і свята говорять самі за себе. У дитячих збірках надважливу роль відіграє ілюстрація. Символіка, яку привносять художники, є частиною нашого спільного задуму, бо книжка – колективна праця.
Зі збірки «В країні несполоханого щастя»:
СВІТ КРІЗЬ ВІЇ
Сонце. Я. Крізь вії світло сіється –
Перепон для нього вже нема.
Ти питаєш, у душі що діється?
Не скажу, клопочешся дарма.
Не розпитуй, не тривож стривожене,
Не ходи кругами, тихо! Ша!
Не вичитуй трепет насторожений
Із того чи іншого вірша.
Промине усе, спливе між пальцями,
Як вода, що двічі – не ступить.
Ніжно-золотавими кружальцями
Світ крізь вії в серце струменить.
Готується дріжджове тісто.
До борошна додається цукор, дрібка солі, декілька яєць, столова ложка горілки, 2 столові ложки сметани, столова ложка олії, 50 г маргарину, дріжджі, розчинені у теплому молоці з додаванням цукру.
Начинка може бути різною, але традиційний гречаник має таку:
Проварюється квашена капуста, відтискається рідина. Додається смажена цибуля, доведена до готовності гречка, (ще можна додати варену картоплю). Посолити, поперчити, додати 2-3 яйця. Начинку перемішати.
Тісто закласти у форму для випікання одразу з начинкою. Завернути краї тіста, перед випіканням начинку змастити яйцем.
Випікати 30-45 хвилин при температурі 180-200 градусів.