Ольга Рутковська (Кононенко)

Ольга Рутковська — біографія

Ольга Василівна Рутковська (26 вересня 1937, Київ) – український культурно - освітній діяч, народознавець, засновник і організатор етнокультурних проектів; член Всеукраїнської національної музичної спілки (1999), Національної спілки журналістів України (1999). Заступник головного редактора щорічника «Волинь моя» Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство»; активний член жіночого клубу «Волинянка»  МГО «Волинське братство» у Києві. 

Ольга Рутковська: Слово про Батьківщину

Про свою любов до України я не хочу говорити голосно і патетично. Нехай моя розповідь буде тиха, як молитва, ніжна, як колискова, глибока й пристрасна, як материнська любов. Краплі дідової шляхетської і бабусиної козацької крові, що змішалися з батьковим шахтарським потом, дають мені сили чесно жити, наснагу творити, людей шанувати. Батьки навчили мене любити народну пісню, звичай, мову, історію рідного народу. І я хочу сторицею віддячити їм й намагаюся вибороти честь бути українкою не тільки за походженням, а й своєю щоденною сумлінною працею.

Забуті свята вересня

Митрополит Іларіон (Іван Огієнко) у своїй історико-релігійній монографії «Дохристиянські віру­вання українського народу» пише: «Усе життя первісної людини було наповнене різними обряда­ми культу та найрізнішими повір’ями. Від самого народження аж до смерті людина жила в обрядах, то в своїх домашніх, то в обрядах публічних чи свя­тах. Добрі божества допомагали їй, але було бага­то й такого, від чого треба було боронитися. І так в умилостивленні богів добрих і в убезпеченні се­бе від злого, проходило все життя людини. І всі її зви­чайний об­ряди та повір'я випливали з своєї віри, як висновок».

Солоді оладки з кабачків від бабусі Олі

Рецепт від Ольги Рутковської (Кононенко)

Продукти:

  • Кабачки або цукіні – 1 - 2 шт.
  • Яйце куряче  – 1 шт.
  • Кефіру – 2-3 стол. ложки 
  • Яблуко – 1 шт.
  • Родзинки за смаком
  • Цукор – 2 - 3 ст. ложки
  • Борошно – ¾ склянки
  • Сода – 0,5 ч. ложки загасити оцтом
  • Сіль – 1 щіпка
  • Рослинна олія для смаження – скільки піде

Спосіб приготування:

Об'єднати вміст